2023 Szeptember 14

Tavasszal már Villányig autózhatunk az M6-oson, Sárok és Főherceglak között is megépül az út

A horvátok még ezen a héten elkezdik a Pélmonostortól a magyar határig vezető sztráda építését, amit mi, a másik irányból néhány hónap múlva már be is fejezünk. Ezt követően, 2024 márciusában forgalomba helyezik az M6-os új szakaszát a villányi csomópontig, a magyar határ és Főherceglak között pedig a horvátok jól haladnak az útépítés előkészítésével, többek között erről számolt be Hargitai János országgyűlési képviselő a magyar-horvát közlekedési munkacsoport ülését követően.

A trianoni gyalázat eredményeképp számos településrészt elválasztottak az országcsonkítók úgy, hogy egyszerűen közöttük húzták meg a határt. Így akár az is előfordulhatott, s elő is fordult, hogy az egyik utca Magyarországé maradt, a másik pedig egyik napról a másikra egy idegen államhoz került.

Ugyanaz megtörtént az egymással szoros gazdasági és egyéb kapcsolatban lévő, szomszédos falvakkal is. A közöttük való átjárás aztán évtizedekig szinte lehetetlenné vált, de sok esetben még ma is körülményes.

Erről a sárokiak is sokat tudnának mesélni. A Mohács közelében található, hatámenti község és a drávaszögi Főherceglak között mindössze másfél-két kilométer a távolság, de a két szomszédos helység lakosainak 35-40 kilométert kell autózniuk, ha kapcsolataikat ápolni akarják – mivel közéjük állt az országhatár.

Ezen a lehetetlen állapoton a település közötti új út megépítése változtathat, ami magyar részről Sárok és a határ között már esztendőkkel ezelőtt elkészült.

Hargitai János, a mohácsi választókerület országgyűlési képviselője a magyar-horvát közlekedési kérdésekkel foglalkozó munkacsoport legutóbbi ülését követően azt közölte, hogy a horvátoknak jövő tavaszra lesz meg az építési engedélyük a Főherceglak-országhatár közötti szakaszra, amelyet követően részükről is elkezdődhet az építkezés. A beruházás befejezése után új közúti kapcsolat jön létre a két ország között.

A munkacsoport foglalkozott az M6-os autópálya ügyével is.

A nemzeti oldal politikusa ezzel kapcsolatosan arról adott hírt, hogy Bóly és Ivándárda között január végéig befejeződik a sztráda építése, amit a villányi csomópontig jövő márciusban forgalomba helyeznek.

A horvátok Pélmonostortól észak felé ezen a héten kezdik meg az autópálya építését. A beruházás 18 hónapot vesz igénybe, így 2025. márciusban várható az utolsó 5-km átadása a horvát oldalon.
Ekkor egy közös átadóval a két ország forgalomba helyezi a határmetszésponton összekapcsolódó autópályát.

Mivel ez az utolsó hiányzó szakasz a horvát A5-ösből, így az M6-os teljes kiépítésével 2025 első felére már 300 kilométer hosszú egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák-horvát határ között.

Forrás:

M. B.

https://www.mohacsiujsag.hu/mohacs/hir/helyi-hireink/tavasszal-mar-villanyig-autozhatunk-az-m6-oson-sarok-es-foherceglak-kozott-is-megepul-az-ut


Megtekintések száma: 66315


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet