2016 Október 23

Tudtad, hogy a Halloween tököket eredetileg nem is tökből, hanem tarlórépából faragták ki, és hátborzongatóan nézett ki? Ha kíváncsi vagy, olvasd el a cikket!

Napjaink töklámpásai jellemzően sütőtökből faragott lámpások. Szép narancssárgák, könnyű őket faragni, nagyok, és rengeteg mécses fér a közepükbe.

A töklámások rögös útja

Rendkívül látványosak, és manapság ár a Halloween elengedhetetlen kellékei. A tipikus töklámpások tetejét levágják, belsejét kikaparják, felületére jellemzően szörnyszerű arcot faragnak.

De vajon mennyire ismered a töklámpás eredeti történeté, eredetét? És azt tudod, hogy a régi, igazi klasszikus töklámpás félelmetesbe volt, mint bármelyik mai töklámpás?

Eredetileg a Brit szigeteken találták ki a töklámpást, és a töklámpás faragását. Nem mindig használtak sütőtököt ezekhez a díszekhez.

A legelején még tarlórépából faragtak ki arcokat. A tarlórépa azonban olyan kicsi, hogy ezeknek a közepét nem vájták ki, csak egy felületes arcot csináltak rájuk.

A lámpások háromféle céllal is bírtak. Egyrészt, hogy kivilágítsák az utat Samhain éjszakáján, másrészt hogy a szellemeket és egyéb másvilági lényeket jelképezzenek, illetve hogy megvédje azoktól az embereket és otthonaikat.

Néha ablakpárkányokra is helyezték őket, hogy ezeket a lényeket távol tartsák otthonaiktól.

Mára már teljesen más a jelentésük és egyszerű Halloweeni díszletekké silányultak. Ugyanakkor legalább szépek, és kevésbé félelmetesek, mint a régi, tarlórépából készült töklámpások.

Ha már itt tartunk, eredetileg az Amerikában is elterjedő tarlórépás változatot ott váltotta fel először sütőtök, mert azokon a vidékeken a sütőtök volt sokkal hozzáférhetőbb.

Nevének eredete

És azt tudtad, hogy maga a Jack O'Lantern, ahogyan Amerikában és Angliában hívják a töklámásokat, pontosan honnan ered, mi a története? Minden egy ír legendában van elbeszélve, amiben egy Jack O'Lanter nevű részeges kovács szerepel, aki sosem vetette meg az italt.

A legenda szerint egy napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta magával. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára.

Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét, ha végre leengedi őt.

Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt.

Végül az ördög szánta meg és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, a parazsat Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak.

érdekes érdekesség halloween


Megtekintések száma: 21054


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet