2021 Október 04

2021. szeptember 20-án orvosok és érintettek közösen hívják fel ismételten a nyilvánosság figyelmét a nőgyógyászati daganatos betegségekre.

Szeptember 20. World GO Day!

Európai betegszervezetek idén is több mint 25 országban, betegek ezreivel és egészségügyi szakértőkkel együtt közösen hívják fel a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre. Évente több mint egymillió nőt diagnosztizálnak a világon valamilyen nőgyógyászati daganattal.. Az idei World GO Day üzenet:

Az információ hatalom, a kommunikáció a megoldás!

2021 központi témája az orvos-beteg kommunikáció, melyet a #GoForCommunication (’a kommunikációért) hashtag kísér.

“Beszélj az orvosoddal, és ne félj attól, hogy a HPV megelőzéséről és a nőgyógyászati daganatos betegségekről tájékozódj! Járj szűrővizsgálatra, hogy megelőzhesd a méhnyakrákot. Ezért választottuk a World GO Day másik hashtag-ének a #GoForPrevention-t (’megelőzésért’)” – mondja Prof. Dr. MuratGultekin, a nőgyógyászati daganatos betegségekkel foglalkozó szervezetek európai hálózatának (European Network of GynaecologicalCancerAdvocacyGroups – ENGAGe) elnöke. Ez a szervezet hívta életre a World GO Day világnapot, melynek előkészületeiben a Mályvavirág Alapítvány is részt vett.

Ebben az évben két színnel is kiemelik a kampány fő üzenetét: a lilával, amely a nőgyógyászati daganatos betegeket jelképezi, és a narancssárgával, amely a szakértőkre utal. A színt a Nőgyógyászati Onkológusok Európai Társaságának (European Society of GynaecologicalOncologists – ESGO) logójából választották.

A korai diagnózis a nőgyógyászati daganatok eredményes kezelése tekintetében kulcsfontosságú. „Azt szeretnénk, ha az emberek tudnák, hogy a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok nagyon fontosak! Nyitottnak kell lenni az orvos felé irányuló kommunikációban, a számunkra nem világos dolgokra rákérdezni, hiszen a kapott válaszok a betegutat segítik” – magyarázza Tóth Icó, az ENGAGe társelnöke.

A személyes és online eseményeken kívül szeptember 20-án az érdeklődők úgy is részesei lehetnek a World GO Day-nek, ha aznap bármilyen lila színű ruhát viselnek, lilára rúzsozzák a szájukat vagy lilára festik a körmüket, és erről online platformon megosztanak egy fotót az esemény hashtag-jeit használva.

„Az a célunk, hogy egy valóban globális kezdeményezést hozzunk létre, amely egyre több országot, beteget, orvost és egyéb szakértőt ér el minden évben, és, hogy így járuljunk hozzá ahhoz, hogy globális eredményeket tapasztaljunk a nőgyógyászati daganatos betegségek megelőzésének területén” – mondja az ESGO elnöke, prof. Philippe Morice. „Igazán boldog vagyok, hogy évről évre jelentősebb hatást érünk el az eseménnyel, így a World GO Day hasznos része tud lenni az orvos-beteg együttműködés kialakításának.”

A világnapi eseményt immáron harmadik alkalommal, idén is a Mályvavirág Alapítvány szervezi meg Magyarországon, folytatva a tavaly indított Mályvavirág Pontok Stafétáját.

Ezzel a hagyománnyal szeretnénk bemutatni országszerte működő Mályvavirág Pontjainkat, azt, hogy a lakosság tanácsért, információért, személyes támogatásért a közvetlen környezetében – lakóhelyéhez közel – is tud hova fordulni, és mindemellett a sport, a mozgás szeretetét és fontosságát erősíteni mindenkiben, korosztálytól, betegségtől függetlenül. 2021-ben a Staféta második állomása szeptember 18-án Gávavencsellő, ahol közös sportolással, színes programokkal várjuk az érdeklődőket.

A világnapi eseményt immáron harmadik alkalommal, idén is a Mályvavirág Alapítvány szervezte meg Magyarországon. 2021-ben a Staféta második állomása szeptember 18-án Gávavencsellő, ahol közös sportolással, színes programokkal vártuk az érdeklődőket.

Itt voltak velünk a nap folyamán a Prémium Média Válogatott tagjai, Fésűs Nelly ,Vajtó Lajos ,Fehér Gábor (Lui világrekorder bűvész )akik a közönséggel együtt csapatversenyben vettek részt, vidám hangulatban. Közben tudtunk beszélgetni a Gávavencsellői Mályvavirág Pont munkájáról, feladatairól.

Szeptember 20-án pedig, online kampány keretében a Mályvavirág Alapítvány socialmedia felületein tájékoztató kisfilmekkel készül.

A nőgyógyászati daganatokról

2020-ban világszerte több mint 1,3 millió nőt diagnosztizáltak nőgyógyászati daganatos betegséggel: nagyjából 44% méhnyakrákos, 23% petefészekrákos, 29% méhtestrákos és kevesebb mint 5% volt ritka nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedő, pl. hüvelyrákos vagy szeméremtestrákos. Az újonnan diagnosztizált betegek több mint 20%-a európai volt 2020-ban. Abban az évben világszerte 420 000 nő vesztette életét nőgyógyászati daganat következtében.

Van olyan nőgyógyászati daganat, amely megelőzhető. A rendszeres szűrővizsgálatok valamint a megfelelő életmód megválasztása növelhetik a megelőzés esélyét, sőt, a korai diagnózis esélyét is, amely következtében hatékonyabb lehet a kezelés és akár teljes gyógyulás is elérhető. Annak ellenére, hogy a méhnyakrák HPV teszteléssel és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető, és korai diagnózis esetén gyógyítható, 10-ből 7 nő nem megy el a vizsgálatokra, mert attól tartanak, hogy HPV-fertőzésük van.

A petefészekrák, a méhnyakrák és a többi nőgyógyászati daganatos betegség a leggyakoribbak a nők között, de az elővigyázatosság és a tudatosság ezeknek a betegségeknek a tekintetében még mindig jelentősen alacsony.

Legfontosabb tények a méhnyakrák kapcsán:

  • a nőket érintő rákos megbetegedések rangsorában a méhnyakrák a negyedik helyen áll
  • ez a betegség megelőzhető, 2020-ban mégis a világon 420 000 nő vesztette életét méhnyakrák miatt
  • az Európai Unióban minden órában két nő hal meg méhnyakrák következtében
  • a HPV (humán papillomavírus – a méhnyakrák elsődleges okozója) elleni védőoltás a rákot okozó HPV típusok 70-80%-ával szemben hatásos, így elképesztő hatással lehet a következő generációra

Az ENGAGe, az ESGO és a Mályvavirág Alapítvány hisz abban, hogy az emberek nőgyógyászati daganatos betegségekhez kapcsolódó elővigyázatosságának növelésével határozott eredmények válnak láthatóvá a túlélési számok tekintetében.

Kapcsolat:

Sallai Krisztina
GO Day projektvezető, Mályvavirág Alapítvány
sallai.krisztina@malyvavirag.hu
+36 30 239 9810

Naszvadi Viktória

PR projektmenedzser

naszvadi.viktoria@malyvavirag.hu

+36 20 930 9301


Megtekintések száma: 10889


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet