2016 Október 16

A lazac sütése elsőre nem tűnik komoly feladatnak, mégis könnyen el lehet rontani. Ha biztosra szeretnél menni, mindenképp olvasd el ezeket a tanácsokat!

A halakról sokszor járja az a hír, hogy könnyen és hamar megsülnek, így nem kell velük sokat bajlódni a serpenyő körül.

Nem könnyű tökéletesen sütni

Az részben igaz, hogy hamar át tudnak sülni, akár percek, pillanatok alatt, azonban körülményesebb az elkészítésük, mint gondolnád. Ami azt illeti, nagyon könnyű elrontani!

Ha túlsütik, kellemetlen mellékízekkel fog rendelkezni, ha pedig nincs alaposan átsütve, akkor olyan, mintha nyúlós vizet rágnánk.

A leggyakrabban a lazacot túlsütni szokták, ez többek között azért következik be, mert a lazac hal létére viszonylag magas, közel 15%-os zsírtartalommal bír.

Így amikor sütjük, a sütés hatására lebomló zsír olyan kémiai vegyületeket szabadít fel, melyek kellemetlen ízeket csalhatnak az ételünkbe.

De adódik a kérdés, hogy ha ennyire körülményes elkészíteni a tökéletes lazacfogást, akkor mi a titka annak, hogy egy feledhetetlen menüt varázsoljunk az asztalra?

A jó lazacsütés fortélyai

A lazac elkészítésénél fontos, hogy kellően alaposak legyünk. Pikkelyezzük le a bőrét, mert előfordulhat, hogy ezek a keményebb részek ehetetlenné változtatják majd az ételt.

A pikkelyezés egyébként nem egy bonyolult folyamat. Egy késsel a növekedési iránnyal ellentétes irányban le lehet söprögetni a halról.

Sokan inkább a hekket részesítik előnyben, ha már hal lakomáról van szó, mert abban kevesebb a szálka. De ne tévesszen meg minket a látszat! Bár a lazacban viszonylag sok a szálka, ezektől könnyen megszabadíthatjuk a halszeleteinket.

Ezekből ugyanis 3-4 centinként található egy-egy darab a filé legvastagabb részén. Szálkaeltávolítóval, szemöldökcsipesszel, csípőfogóval lehet a legkönnyebben elvégezni a műveletet, de bármilyen hasonló funkcióra képes tárgy, vagy eszköz kipróbálható.

Érdemes ezután a formázást is elvégezni, ugyanis a halfilé általában a hasoldali vékony, és a hátoldali vastag részt is tartalmazza.

Ha együtt sütjük őket, különböző sütési időt igényelhetnek, és erre vagy külön oda kell figyelnünk, vagy a megfelelő darabokat levágva egyformára alakítjuk őket.

Hogy a lazacunk még különlegesebb és ízesebb legyen, enyhén besózom a bőr részét, majd egy kevés olíva olajat hevítek egy serpenyőben, ahol közepes lángon kisütöm a halszeleteket.

A bőrös oldalával lefelé tanácsos sütni, körülbelül 4-5 percig, de ez vastagságtól is függ, így eltérhetnek az arányok.

Ha letelt a 4-5 perc, a halat megfordítjuk, és 3-4 percig a másik oldalát is sütjük. Akkor jó a lazad, ha kívül ropogósnak tűnik, de belül megmarad omlósnak és erős rózsaszínnek.

Érdemes sóval, borssal tálalni, valamint egy kevés citromot ráfacsarni, hogy még jobban összeérjenek az ízek!

konyha recept trükkök tippek


Megtekintések száma: 17509


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet