2016 Szeptember 17

Kíváncsi vagy, hogyan tudsz megszabadulni a makacs foltoktól a szőnyegeken, ruhákon vagy épp a bútorokon? Akkor ez a cikk éppen neked készült!

Biztosan nem ismeretlen számodra az a probléma, amikor nem jön ki egy-egy ruhából, vagy ágynemű huzatból egy folt, vagy a vörösboros paca még mindig ott van a szőnyegen. 10 tippet ajánlunk figyelmedbe, mellyel megszabadulhatsz tőlük.

1. Vörösbor a szőnyegen

Az egyik legmakacsabb foltnak gondolják sokan, mert régen elterjedt az a hiedelem, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen jön ki az anyagból. A valóság szerencsére azonban ennél sokkal optimistább képet fest, ugyanis ha ismerjük a trükköket, a vörösbor által hagyott folt is könnyen a múlté lehet.

ha megtörtént a baj, és a ruhánkra, vagy a szőnyegre öntöttük a bort, akkor még mielőtt megszárad, sózzuk be jó alaposan az adott területet. Ez egy csapásra képes felszívnia foltot, aminek – a még marad nyoma – a maradékát egyszerűbb tisztító szerekkel már ki bírjuk súrolni, elbírjuk tüntetni.

Ha viszont a bor által hagyott vörös paca odaszárad, akkor már picit nehezebb a dolgunk. A mosogatószer és ecet kombinációja csodákra képes, de egyesek forrásban lévő tejet javasolnak, mert bámulatosan gyorsan ki tudja tisztítani a foltot.

2. Fű, mely beletörik a ruhába, nadrágba, szőnyegbe

A fű által hagyott foltok szintén nagyon ijesztőek. A farmer térdébe beletört fű az anyukák rémálma volt egy időben, ma már azonban könnyen megszabadulhatunk tőle.

Legtöbbször itt is ecetet érdemes alkalmazni, és fontos a kitartás. Addig kell dörzsölni a felületet, míg ki nem jön belőle a fű által hagyott zöld rész. Előfordulhat, hogy nem járunk sikerrel, mert a szennyeződés mélyebben van már beágyazódva, vagy már beleszáradt az anyagba, ilyenkor az ecetet szódabikarbónával vegyítsük.

3. Smink, avagy amikor megborul a készlet

Fordult már elő veled, hogy megborult a smink készlet, és az egész a hófehér szőnyegen landolt? Ha még nem, akkor remek alkalom arra, hogy megismerd, hogyan előzd meg a bajt, ha megtörténik a baleset.

Ha már megtörtént veled hasonló, akkor pedig valószínűleg tudod, hogy egy meglepő, de hatékony módja a smink foltok feltakarításának, ha borotvahabot nyomsz a felületre, és erősen, határozott mozdulatokkal beledörzsölöd azt.

4. Csokoládé

A csokit első hallásra nem túl nehéz takarítani. Azonban bizonyos felületekbe makacsul bele tud ragadni, és van, hogy a hófehér felületeken sokáig megmarad a nyoma. De hogyan tüntessük el a foltot úgy, hogy olyan legyen, mintha sose lett volna?

Ha étcsokoládé által hagyott folttal van dolgunk, érdemes ecetet és egy kevés sót használnunk, ha pedig tej csoki volt a bűnös, akkor jól járunk, ha egy kevés ammóniát is csepegtetünk a foltra.

5. Rágógumi

A rágógumi igazi rémálom. Beleragad a ruhába, ha pedig egy hosszabb és sűrűbb szőnyegben landol, sokszor még az is szóba kerül, hogy meg kell szabadulni a szőnyegtől.

A rágógumi kiszedése a szőnyegből bár nem egyszerű, van megoldás rá. Sokan a hűtést javasolják, vagyis ez esetben egy jégkockával kell kiszedni az anyagból. Ha ez nem sikerülne, mert már mélyebben bele van ragadva az anyagba, abban az esetben, mivel a a rágógumi kaucsuk alapú, nagyon jól oldják a szénhidrogének (benzin, petróleum, parafinolaj, gázolaj), a növényi olajok és oldószerek (étolaj, terpentin).

6. A ragasztó, mely mindenbe beleragad

Hasonlóan veszélyes takarítás technikailag, mint a rágógumi, lévén hogy mindkettő ragadós, nyúlós állagú, és makacsul hozzátapad más anyagokhoz. Azért nehéz eltávolítani, mert szintetikus, és rendkívül gyorsan megköt.

Ruha és szőnyeg esetében is a lekaparással kezdődik a feladatunk. Keverjünk össze egy evőkanál folyékony kézi mosószert és két csésze meleg vizet. Tiszta rongyot mártsunk a keverékbe, majd dörzsölgessük vele a ragasztómaradványt. Ha a ragasztót teljesen kiszedtük, szerencsénk van. Ha mégsem, akkor folytassuk a következő lépéssel: keverjünk össze 1 evőkanál ammóniát 2 csésze meleg vízzel.

7. Olaj

Az olaj sem túlzottan egyszerű feladat, mivel nagymértékben taszítja magáról a vizet. Amit érdmes első körben kipróbálnunk, az a meleg, vagy forró ecetes víz. Ha kijön, nagy szerencsénk van, ha nem, akkor még megadhatjuk a szennyeződésnek azzal a kegyelemdöfést, hogy alaposan bedörzsöljük krétával.

8. Tinta

Ma már nem gyakori, hogy tintás legyen a ruhánk, mert a ceruzákat és a tollakat lassan felváltják a mobilok, és táblagépek, azonban időnként még előfordulhatnak tintás balesetek.

Ha tintás lesz a ruhánk, akkor a mosás előtt egy éjszakára áztassuk be tejbe a tintás ruhadarabot és már meg is szabadultunk a folttól.

9. Ketchup

A Ketchup elsőre nem tűnik túl sok gondot okozó anyagnak, azonban időnként meggyűlhet vele a bajunk. Ha a szennyeződést követően azonnal hideg folyóvíz alatt kidörzsöljük ruhánkból, akkor szinte azonnal kijön.

Ha viszont beleszárad, akkor érdemes meleg vizes tisztítószerrel próbálkoznunk, de az ecetes víz is kiválóan kihozza a foltokat!

10. Zsír

A zsír nem egyszerű probléma, azonban akad néhány nagyon egyszerű trükk, amivel elejét vehetjük annak, hogy zsírfoltok borítsák el lakásunkat.

Akár hisszük akár nem, a kóla remek szer arra, hogy segítsen nekünk a zsír elleni harcban. Nincs más dolgunk, mint a mosószerek mellé önteni egy keveset. A kólának számtalan tisztító hatása ismert, még a rozsdát is képes feloldani. érdemes tehát nekiesnünk a kóla erejével a makacsabb zsírfoltoknak.

tanácsok életmód trükkök tippek takarítás élj okosan


Megtekintések száma: 35131


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet