2016 Március 30

Bizonyára mindenki hallott nemrégiben a brüsszeli reptéren, Belgiumban történt terrorista-támadásról.
mit-mondj-a-gyerekeidnek-amikor-azt-kerdezik-miert-tortenik-ennyi-rossz-dolog-a-vilagban

Ez csak egy a számos támadásból, ami idén világszerte történt.

mit-mondj-a-gyerekeidnek-amikor-azt-kerdezik-miert-tortenik-ennyi-rossz-dolog-a-vilagban

Ennyi konfliktus mellett a gyerekeink láthatnak szenvedő, haldokló emberekről szóló képeket és történeteket, melyeket félelmetes terrorista csoportok okoznak. Szóval, mit mondjunk, amikor azt kérdezik tőlünk, hogy: "Miért történik ez a sok, rossz dolog a világban?"
Természetesen erre nem egyszerű válaszolni, de van pár módszer, amivel enyhíthetünk a félelmeiken.

Ismerjék el a félelmeiket

Amikor félelmetes eseményeket vitatsz meg a gyerekeiddel, akkor kérd azt tőlük, hogy ismerjék el, mitől félnek és tudatni kell velük, hogy nem rossz dolog, ha félnek. Habár, miután sikerült megállapítani, mitől félnek, ki kell emelni, hogy minden nap történnek félelmetes dolgok, de az élet megy tovább és csak reménykedhetünk, hogy jó dolgok is folyamatosan történni fognak, és, hogy vannak még jó emberek a világon.

Ne engedd, hogy túl sokat lássanak a dolgokból! Mivel a média naponta rengeteget foglalkozik az ilyen esetekkel, így a kisgyerekek is gyakran láthatnak ijesztő eseményeket, eseteket.

Szülőként ezt nem mindig tudod megakadályozni, de a saját otthonodban figyelheted azt, hogy éppen mit néznek a gyerekeid és mit nem. Azt tudnod kell, hogy néhány gyerek nem képes feldolgozni bizonyos eseményeket, sőt, azok árthatnak is nekik, szóval fontos erre figyelni.

mit-mondj-a-gyerekeidnek-amikor-azt-kerdezik-miert-tortenik-ennyi-rossz-dolog-a-vilagban

Hangoztasd, hogy van remény

A gyerekeid felnéznek rád, a reakcióidra és a téged körülölelő világot. Az ilyen helyzetekben a remény és hit példaképévé válhatsz, és bíztathatod őket arra, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak és igenis jobbra fognak fordulni.
Megtaníthatod a gyerekeidnek, hogy nem tudnak javítani a világ összes problémáján, de annyival segíthetnek a helyzeten, hogy másokkal kedvesen és tisztelettudóan viselkednek, és azzal, hogy az idejüket és erejüket jó célokra fogják felhasználni, melyek segíthetnek a tragédiában szenvedőket.

Sosem szeretnénk, hogy a gyerekeink ilyesfajta eseményekkel küzdjenek meg, de előfordul, hogy akarva-akaratlanul szembejönnek velünk az ilyen dolgok. Példát mutathatunk a gyerekeinknek és megmutathatjuk nekik, hogy nem számít, mi történik a világban, nekünk mindig a jó oldalán kell állnunk.
mit-mondj-a-gyerekeidnek-amikor-azt-kerdezik-miert-tortenik-ennyi-rossz-dolog-a-vilagban


Megtekintések száma: 7816


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet