2016 Szeptember 26

Bizonyára te is feltetted már magadnak azt a kérdést, hogy egy illetőnek miért sikerül szinte azonnal teherbe esnie, míg más évekig próbálkozik, hogy megérkezzen hozzá a gyermekáldás. 

5 tényező, mely jelentős szerepet játszik abban, hogy valaki biológiailag mennyire termékeny!

A gyermekáldást minden családot tervező nő tűkön ülve várja. Azonban nem mindig akkor és úgy adatik meg, ahogyan azt várjuk.

Vannak, akik az első közös együttlét után képesek teherbe esni, míg mások évekig próbálkozhatnak, mire összejön a baba. De vajon milyen tényezőktől függ ez a kérdés?

Nem mindegy, hány éves vagy

Ez a legnyilvánvalóbb tény, azonban ennek a jelentőségével sokan nincsenek tisztában. Nagyon sokat számít, hogy egy nő hány évesen próbálkozik a gyerekvállalással.

Összességében és nagy általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb vagy, annál termékenyebb is. Egy statisztikai kutatás szerint a nők leginkább a 20-tól 24 éves korig bezáruló szakaszban a legtermékenyebbek.

40 éves kor után azonban ez a termékenységi ráta erősen romlik. Ráadásul különféle kockázatok is felmerülhetnek a 40 feletti szülés esetén, igaz, ez már a szüléshez tartozik, nem a megtermékenyüléshez.

Dohányzol-e vagy sem

A cigarettaóriási hatással van az életedre. Nem csak a testedre, hanem a környezetedre is. Képes meghatározni azt, hogy kikkel barátkozol, és mik a szokásaid. sajnos az új kutatási eredmények szerint a termékenységedet is jelentős mértékben képes uralni.

Ha rendszeresen dohányzol, akkor kisebb eséllyel esel teherbe az első együttlét után, mint azok, akik nem dohányoznak.

A súlyod

Különböző kutatások bizonyítják, hogy létező kapcsolat van a női termékenység és a nő testsúlya között. Ha a testtömeg indexünk a megfelelő intervallumon belül esik, nem lesz gond teherbe esni, és valószínűleg nagyon termékenyek lehetünk.

Ha túlsúllyal küzdünk, akkor a szervezet számára ugyanolyan nehéz megtermékenyülni, mint akkor, ha valaki túl sovány. Maratoni futóknál figyelték meg, hogy a szervezetükben a testzsír százalék olyan alacsony volt, hogy ez jelentősen eltolta negatív irányba a termékenységük.

Időzítés

Akik régi motorosnak számítanak a baba projektben, azok tudják, hogy nem csak a megfelelő körülmények, hanem a tökéletes időzítés is rengeteget számít a megtermékenyítéskor.

Érdemes közvetlenül az ovuláció előtt próbálkozni, ami a menstruációd előtt két héttel áll be. Ekkor érdemes akár naponta együtt lenni a pároddal, és nagy eséllyel születhet babátok.

Ha beteg vagy

Az olyan pároknál, akik évek óta próbálkoznak, minden eredmény nélkül, gyakran felmerül az, hogy a pár valamelyik tagjának szervezete ne működik megfelelően.

Ez jelenthet betegséget, vagy krónikus állapotot is, mely lényegében bármi lehet. Bélgyulladás, daganatos megbetegedés, autoimmun betegség…stb.

Ha tehát évek óta eredménytelen vagy, érdemes csináltatnod orvosoddal egy teljes kivizsgálást.

baba mama érdekes érdekesség tudomány orvostudomány


Megtekintések száma: 15141


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet