2016 Október 31

A forralt bor szezonban az ember előszeretettel készíti el ezt a remek és átmelengető különlegességet. Azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha igazán jó forralt bort akarunk készíteni!

Manapság már evidens, hogy egy jó háziasszony remek forralt bort tud készíteni. De mihez képest remek? Ittál-e egyáltalán igazi, mély és karakteres ízű forralt bort?

A forralt borral alapvetően igaz az, hogy ahány ház, annyiféle szokás. A forralt borokat ugyanis ezerféleképpen lehet fűszerezni, ízesíteni, és sokszor hangulatfüggő az, hogy mi tesz bele épp az ember.

Van azonban néhány alap dolog, amire nagyon fontos, hogy odafigyeljen az ember, ha valóban jó forralt bort akar készíteni. Az egyik éppen a nevéből adódik. Ugyanis a nevével ellentétben soha nem szabad felforralni!

Ugyanis ha felforralod, akkor elillan belőle az alkohol. Amikor fazékban vagy tálban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről.

A megfelelő hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd.

Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.

A forralt bor készítésének másik kritikus pontja, hogy ne legyen elfűszerezve. Gyakran és sokan esnek bele abba a hibába, hogy a forralt bort elcukrozzák, vagy túl sok fűszert tesznek bele, amitől az keserűvé válik, nagyon extrém esetben ihatatlanná.

1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos recepturát, tudd, a vöröshöz passzol a chili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is.

Sokan szoktak erősen csípős forralt borral is próbálkozni, ilyenkor érdemes még borsot, és egy kevés chili paprikát is beletenni.

A jó forralt bort tehát könnyű elrontani, és egy középszerű bort készíteni belőle, ha nem figyelünk oda ezekre az alapdolgokra. De a forralt bor ettől olyan jó, hogy nagyon finom, és kellemesen átmelengető ital tud lenni a hideg őszi vagy téli napokon.

És az édességük miatt akár karácsonykor is felszolgálhatóak a családi vacsoránál.

recept trükkök tippek forralt bor italok konyra


Megtekintések száma: 20035


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet