2021 Decemberr 06

Érdekes kérdést vetettek fel nemrég egy elméleti kutatás keretében: Mi történne a Földdel, és az emberiséggel, ha egy hétre szabadságra menne a Nap, vagyis eltűnne? A válasz rendkívül érdekes és összetett, reméljük, soha nem következik be!

Talán te is fantáziáltál már arról, milyen lenne az élet, ha nem lenne a Nap az égen. Mindenkinek azonnal az jut feltehetőleg eszébe, hogy iszonyatosan hideg és sötét világban élnénk.

Nos, nem tévedtetek sokat, azonban a teljes válasz még ennél is sokkal összetettebb és megdöbbentőbb…

Lassú halál várna ránk

Riasztó belegondolni, de ha tudományosan végigvezetjük, akkor egy hosszú, és lassú halál várna ránk. A Nap egy hetes szabadsága felőrölné a csontjainkat. Szinte szó szerint. A Nap ugyanis rengeteg D-vitaminnal látja el a szervezetünket, így ha egy hétig nem kapnánk meg ezeket, és nem pótolnánk más forrásból sürgősen, csontjain törékenyé válnának, és könnyen zúzhatóvá.

Meg is vakulnánk valószínűleg, ugyanis ha egy héten át vaksötétben kellene élnünk, és csak a lámpák fénye biztosítana fényforrást számunkra, akkor szemünk elszokna a Nap természetes fényétől, és ha újra kisütne, lennének, akik elvesztenék a látásukat a túlzott fényintenzitástól.

Egy sötét és hideg világ

Az időjárás és a Földi ökoszisztéma összeomlana. rengeteg faj pusztulna ki alig egy hét leforgása alatt. A növények egy hét alatt elfonnyadnának, a búza és egyéb gazdaságilag értékes termény is megsemmisülne. Az emberiséget komoly globális éhezés fenyegetné.

Egyre hidegebb lenne, és mivel semmi nem melegítené bolygónkat, a hőmérséklet -120 Celsius fokig is lehűlne, és tartósan hideg maradna. vagyis a felszínen csaknem lehetetlen lenne az élet, és minden megfagyna, így az első pár nap után a felszínen élő élőlények 80%-a ki is halna.

A Nap egy hetes szabadságának hatodik napjára érné el a hőmérséklet a -60 Celsius fokot, mert egyes élőlények, geológiai és egyéb folyamatok még melegítenék a bolygónk légkörét, így nem kell félnünk, hogy egy alig egy hetes Napnélküliségbe mindenki belehalna, de tény, hogy a mínusz hatan fokos átlaghőmérséklet is drasztikus károkat okozna a Földön.

Kisodródnánk a kozmoszba

Ha pedig nem lenne nap, az lenne a legsúlyosabb következmény, hogy megszűnne a tömegvonzása, vagyis a bolygónk letérne pályájáról, és alig egy hét alatt elkezdene kifelé sodródni a világűr mélységébe.

Ez pedig beláthatatlan következményekkel járna. idővel megszűnne a mágneses terünk, a Föld légköre elszökne, és a kozmikus sugárzás minden életet eltörölne a bolygóról.

Az eszmefuttatás tehát rendkívül pesszimista és drámai képet fest egy Nap nélküli jövőről. Szerencsére nem kell félnünk attól, hogy egyszer csak eltűnik.

érdekes érdekesség tudomány


Megtekintések száma: 41569


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet