2016 Január 27

A Rainforest Connection jótékonysági szervezet kiselejtezett okostelefonokból készít úgynevezett erdőőröket. Ezek a készülékek mikrofonok és érzékelők segítségével észlelik a szokatlan mozgásokat (pl.: autó vagy láncfűrész zaja) és a telefonok hálózati kapcsolatának segítségével jeleznek az erdőőrnek. Egy „guardian” 3,14 négyzetkilométer erdőt képesek megfigyelni. Jelenleg Kamerun, Szumátra és Brazília esőerdőit védik már ilyen okos őrök és Ecuador erdeiben is tervezik a mihamarabbi telepítésüket.

mentsuk-meg-a-vilagot-okostelefonjainkkal

Egyetlen probléma a rendszerrel az egységek energia ellátása. Mivel napelemes eszközökről van szó és az esőerdők 90% árnyékos így nagyon precíz tájolásra van szükség, hogy mindig üzemképesek legyenek. Természetesen nem véletlenül választották a kiselejtezett okos telefonokat az őrök alapjául, ezzel az újrahasznosítással is szerették volna csökkenteni a nap mint nap keletkező hatalmas szemét mennyiséget.

Szerencsére vannak olyan emberek, akik lelkiismeretesen gondolnak a jövőre és védelmezik a bolygót nem csak nekünk hanem a jövő generációinak is, hiszen a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Az esőerdők a föld tüdeje így nagyon fontos szerepet töltenek be és befolyásolják a klímaváltozást is.

 


Megtekintések száma: 1598437


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet