2022 Augusztus 04

Katus Attilát sokan olyan műsorok sztárjaként ismerik, mint a Szombat esti láz vagy a Hal a tortán, itteni szerepléseinél azonban sokkal fontosabb, hogy többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló, az aerobik és az egészséges életmód hazai apostola. A hétvégén Makón járt: az Erzsébet-ház heti táborát az ő beszélgetése zárta.

Katus Attila nem csak beszél az egészséges életmódról: egész élete példa rá. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Az egész életem a mozgásról szól – mondta Katus Attila többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló, életmód-tanácsadó, személyi edző. Az Angyalsóhaj alapítvány vendégeként a hétvégén Kovács Gábor sportszervezővel beszélgetett az Erzsébet-ház táborzáró estjén. Mint elhangzott, egészen kis korától kezdve kipróbált nagyon sok sportágat. Eleve testnevelés tagozatos iskolába íratták be a szülei, de 5 évesen megtanult úszni. Jó országos eredményei voltak, de monotonnak találta és tíz évesen abbahagyta. Aztán focizott, a Pécs ifjúsági csapatának kapitány volt, majd 14 évesen felhagyott vele, miután az edző lecserélte. Egy ideig kézilabdázott, majd teljesen véletlenül, a tévéből lett kíváncsi az aerobicra a húszas évek elején.

Gyorsan jöttek az eredmények

Kíváncsi voltam, milyen kiállni egy színpadra és ott teljesíteni – mondta arról, mi vitte a sportág felé. Akkoriban, mesélte, kőkorszaki módszerekkel készült fel. Rendes edzője sem volt: egy olyan hölgy foglalkozott vele, aki egyszer már járt aerobicversenyen. A testvére hívta először, aztán összeálltak trióba, de amikor indult az egész, nem azzal vágtak neki, hogy hatszoros világbajnokok lesznek: egyszerűen élvezték, hogy gyorsan jönnek az eredmények – egy évvel a rajt után például már válogatottak voltak. Azt viszont mindig érezték, hogy nehéz előrelépni. Amikor már eljutottak az országos döntőbe, először mindig csak negyedikek voltak, kiszorították őket a dobogóról, aztán amikor dobogóra kerültek, csak másodikok – pécsiként nem tudták megverni a pestieket. Egy ilyen verseny után döntötték el, hogy noha az aerobic pontozásos sportág, igenis nyerni fognak: annyival jobbnak kell lenni az ellenfeleknél, hogy ne lehessen kétségbe vonni a győzelmet. Ez a taktika aztán nemzetközi szinten is bevált.

Szombat esti láz

Ma már nem versenyez, és azt mondja, sikerült a csúcson abbahagyniuk. Bár az üzleti életben is sikeres, számára nem ez a legfontosabb, hanem hogy minél több emberhez juttathassa el az egészséges életmód üzenetét. Ismertsége persze akkor ugrott meg, amikor megnyerte a Szombat esti láz című táncvetélkedőt, illetve részt vett a Hal a tortán gasztroműsorban. Utóbbiban egy kis csibészség révén: egy barátja tanácsolta neki, mondja azt, hogy a konkurens csatorna meghívta a hasonló műsorába, mire egyből felkérték itt is.

Fontos az egészség

Az ember egy idő után megtapasztalja, hogy mennyi mindent ad neki a sport, mennyiben befolyásolja a mindennapi életet a kipihentség, a jó minőségű táplálkozás. Ez jobbá teszi még az emberi kapcsolatokat is, de hatással van a gondolkozásmódra, az üzleti sikerekre is – mondta. Szerinte ma már az egészséges életmód nem választás. Aki erre nem, figyel, hamarabb lesz beteg és komolyabb károsodások érhetik. Aki gyerekkorában nem sportol, az nem csak hogy nem fejlődik rendesen, de felnőtt korára valószínűbb lesz, hogy mozgásszegény lesz az életmódja. Ezért nagyon fontos, hogy már a legelején mozogjunk – adott életre szóló tanácsot.

Forrás:https://www.delmagyar.hu/helyi-eletstilus/2022/07/katus-attila-celkeresztben-az-egeszseg?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=delmagyar&fbclid=IwAR1ZPwl76u5gMp8joXSm2oBOEZP0avEL0Q8LLnv7qv6lWNAQgo4X02hmiiU


Megtekintések száma: 36507


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet