2022 Decemberr 08

Nem tudsz nemet mondani semmire, és ez időnként kellemetlen, már-már kínos szituációkba sodor? Sokkal könnyebb lenen az élet, ha tudnál következetes nemet is mondani? Akkor ezt a cikket elolvasod ugye?

Sokan vagyunk úgy, hogy nem tudunk nemet mondani bizonyos dolgokra. Ez normális, vannak azonban olyan emberek, akik sohasem tudnak semmire nemet mondani.

Illetlenségnek veszik, nem szeretnék a másikat megbántani, vagy csak egyszerűen hagyják magukat mazochista módon kihasználni.

Ez a cikk éppen nekik készült, hogy megtanulják miért, és hogyan legyenek képesek nemet mondani.

Miért mondunk mindenre igent?

Az „igenembereknek” is hívott csoport soha nem tud ajánlatokat visszautasítani. Inkább igent mond rá, csak hogy ne kelljen konfrontálódnia, vagy megbántania valakit.

Éppen ebben rejlik a kulcs. Sokszor úgy vagyunk vele, hogy nekünk is jólesne, ha valamire igent mondanának nekünk, de abba már nem gondolunk bele, hogy ez nekünk mennyire lehet terhes, és milyen kötelezettségekkel ár egy esetleges igen.

Miért tanuljunk meg nemet mondani?

Egyrészt azért, mert az állandó igen felemészt bennünket előbb-utóbb. ugyanis az igenekkel kötelezettségek is járnak. Ha igent mondunk egy esküvői meghívásra, akkor el is kell mennünk oda. Ha felkérnek keresztanyának, az szintén egy életen át tartó felelősség vállalás.

Ha súlytalanná válik számunkra az igen, mert mindenre ezt mondjuk, akkor, ha nem figyelünk, könnyen kiéghet belőlünk a felelősség tudat.

Ugyanis ha mindenre igent mondunk, mindenhol ott kell lennünk, és minden dologban helyt kell állnunk, előbb-utóbb eljön a nap, amikor az egyiket lemondjuk, a másikra nem tudunk elmenni, a harmadikhoz már fáradtak leszünk.

Szép lassan letoljuk magunkról a felelősséget, és mindezt úgy, hogy mi magunk észre sem vesszük.

A nemet mondás szabályrendszere

Ha nemet kell mondanunk, mégis honnan tudjuk, mire mondjunk nemet? Kérdezhetnétek. De ez szinte pofonegyszerű. Ha valami feltétlenül szükséges, vagy nagyon fontos, mondjunk igent.

ha olyan dologról van szó, amihez ki kellene mozdulnunk a komfortzónánkból, vagy extra energiánkba kerülne, akkor a nem a megfelelő válasz, bármennyire is csábító vagy visszautasíthatatlan az ajánlat.

pszichológia emberi kapcsolatok életmód önismeret


Megtekintések száma: 156219


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet