2016 Január 26

„Holi” a színek fesztiválja, India

Ilyenkor az emberek máglyákkal űzik el a gonoszt, majd Krisna cselekedeteire emlékezve színes porokkal vagy színes vízzel locsolják egymást. Mivel Indiában a hold naptár szerint történik az ünnepek idejének meghatározása így nincs pontos dátumhoz kötve. A Holi minden évben február utolsó és március első hete között kerül megrendezésre telihold idején. Ez a színes ünnep nem csak a tél végét és a tavasz beköszöntét jelzi, hanem lehetőséget ad a kasztok közötti ismerkedésre, flörtölésre. Ilyenkor mindenki egyenlő, hiszen a sok festék mindent eltakar.

furcsa-fesztivalok

 

Majombüfé fesztivál, Thaiföld

A legenda szerint Ráma Lopburi ősi városát barátjának a majom királynak azaz Hanumánnak a segítségével alapította meg. Ez az ünnep Hanumánt és a hagyomány szerinti leszármazottait, azaz a majmokat dicsőíti. Emellett jó turistacsalogató is, hiszen ilyenkor több ezer ember utazik a  Lopburi városába, hogy részese lehessen az ünnepnek. Ilyenkor az emberek rengeteg zöldséget gyűjtenek össze a majmoknak, akik elözönlik a várost.

furcsa-fesztivalok

 

Dia De Los Muertos, Mexikó

A Latin-Amerikai halottak napja. Mivel náluk a halál része az életnek ez egy kedélyes mulatság. Október 31-én kezdődik és November 2.-án fejeződik be a fiesta. Bármilyen bizarrul is hangzik az ünnepség célja, hogy virágokkal, papírmasékkal és jelmezekkel minél otthonosabbé tegyék a sírokat, temetőket a visszatérő holtak számára. Ilyenkor étellel, itallal is „megvendégelik” a visszatérő holtakat, sőt az sem ritka, hogy az élők piknikeznek a sírok között. Az emberek koponyára emlékeztető arcfestéssel díszítik magukat amit Calaveras-nak neveznek.

furcsa-fesztivalok

Burning Man Festival, Nevada, USA

A Burning Man a legextrémebb fesztiválok közé tartozik, a képeket elnézve erősen a hippi korszakra hajaz. Ez az Egyesült Államok Nevada sivatagában megrendezett fesztivál az individualizmust, önmegvalósítást, a civilizációtól való elvonulást hirdeti. Olyannyira a mai fogyasztó társadalom ellenpólusa, hogy a fesztivál területén nem lehet pénzt használ, a fellépők sem kapnak pénzben fizetséget. Ha bármihez szeretnénk hozzájutni az csak cserekereskedelem útján lehetséges. Az eseményzáró attrakciója egy hatalmas bábú rituális elégetése.

furcsa-fesztivalok

Batalla de la Rata Muerta – El Puig, Spanyolország

Ez a mulatság is úgy indul, mint bármelyik másik: főzés, nevetgélő, szaladgáló gyerekek, muzsika, tapsvihar aztán jönnek a patkányok. A mulatozó tömeg döglött rágcsálókat hajigál egymáshoz. Eredetileg ez egy vallási ünnep volt, amit a patkányok és emberek közötti acsarkodás ihletet.

furcsa-fesztivalok

 


Megtekintések száma: 1598446


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet