2018 Április 02

Súlyos kockázatai vannak rád, és a család többi tagjára nézve, ha a szobában szárítod rendszeresen a ruhákat mosás után.

Elsőre nem is gondolná az ember, hogy mi baj lehet abból, hogy az ember sokat szárítja a ruhákat a lakásban. Nemrégiben kiderült pár érdekes dolog ezzel kapcsolatban, ami új megvilágításba helyezi ezt a szokást.

Azt eddig is tudtuk, hogy növeli a levegő páratartalmát, és megjelenhet a penész, de most konkrét számokat ismertettek a kutatók.

A lakásban szárított ruhák akár 30 százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami kedvez a különböző penészgombák elszaporodásának. Ha ezeket belélegezzük, akár súlyos tüdőbetegséget is kaphatunk.

Ráadásul ezek hosszabb távon komoly szövődményeket okozhatnak, nagyon extrém helyzetekben akár haláleseteket is.

A szobában szárított ruhák akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek azok számára, akiknek gyenge az immunrendszerük vagy asztmások. Sokan eddig is tudták ezt és sejtették, azonban most végre konkrét számokkal és tudományosan lett igazolva ez a probléma.

Ez a ruhák által kialakított nedves és meleg környezet kifejezetten kedvez néhány penészgomba elszaporodásának. Az Aspergillus fumigatus nevű penészgombának különösen kedvez a meleg, nedves környezet.

Ez a gombafajta komoly tüdőbetegséget is okozhat, ezért kell vele nagyon-nagyon vigyázni. Ráadásul a tendencia egyre növekvő.

A betegek száma egyre csak gyarapszik, akik ezzel a gombával fertőződnek meg, főleg a téli időszakban.

Egy adag vizes ruha majdnem két liter vizet tartalmaz, ez száradáskor a levegőbe párolog el. Sokunknak nem ártanak az így keletkező penészgombák, azok közül pedig, akik nem immunisak, szintén sokan nem betegszenek meg tőle, mivel az immunrendszerük legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna

Az asztmásokkal azonban más a helyzet. Rájuk sokkal súlyosabban hat ez az egész, és jobban ki vannak téve a gomba károsító hatásának, de az olyan emberek is veszélyben vannak, akiknek alapvetően gyenge az immunrendzserük.

Ezeknél az embereknél a penészgomba belélegzése aspergillosist okozhat, ami maradandó, néha pedig végzetes károsodást okoz a tüdőben, és az orrmelléküregben.

Érdemes tehát kerülni azt, hogy a vizes ruhákat a lakásban vagy a házban szárítsuk. Mindenképpen biztosítsunk szellőzést, ha mégis így teszünk, vagy használjunk páraelszívó gépet, esetleg az udvarra teregessünk.

Ha megtehetjük, használhatunk szárítógépet is, ezek egy óra alatt szekrény szárazra tudják szárítani.

tanácsok egészség életmód betegségek betegség


Megtekintések száma: 122630


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet