2016 Október 25

Te is észrevetted már, hogy reggelzene alacsonyabb a testsúlyod, mint napközben, vagy este? És vajon tudod ennek az okát?

Igazán frusztráló tud lenni, amikor az ember reggel megméri a súlyát, és megörül, hogy mennyit sikerült lefogynia, este újra megmérve pedig már azt tapasztalja, hogy ismét felszedett egy kis súlyt.

De vajon ennek a jelenségnek mi az oka? Kapcsolatban van azzal, hogy mi történik éjszaka a szervezetünkben?

Ott a pont! A megfejtés kulcs ugyanis valóban az éjszakával kapcsolatos. Méghozzá a folyadék bevitellel és az izzadással, párologtatással.

A nap folyamán rengeteget eszünk és iszunk. A folyadék azonban alvás közben bizony különböző módokon, de kiürül a szervezetből. Ez lehet például vizelés útján.

Gyakran megfeledkezünk róla, hogy az éj leple alatt néhányszor elmegyünk vécére. Ilyenkor egy este alatt akár egy kilótól is megszabadulunk anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Vannak, akik nem is emlékeznek arra, hogy vécén voltak.

Reggel pedig mi az első dolog, amit teszünk? Valószínűleg nem a mérlegre állás, hanem a vizelés, ugyanis reggelre sokaknál felgyűlik a vizelet a húgyhólyagban, kellemetlen érzést okozva ezzel.

A rengeteg eltávozott vizelet okozhat részben reggeli súlyvesztést, de nem csak ez az egy módja annak, hogy reggelre nagyobb mennyiségű víztől szabaduljon meg a szervezet.

Ha nyár van, akkor a szervezetünk sokkal többet izzad, mint amennyi vizelet gyűlik fel bennünk. Ilyenkor – főleg tetőtérben, vagy meleg helyen – képesek vagyunk akár egy este alatt 1-1,5 litert is izzadni extrémebb esetben.

A jelenséget, aki nem hiszi, könnyen kipróbálhatja azzal, hogy éjszaka, közvetlenül a lefekvés előtt iszik meg két nagy pohár vizet, és megpróbálja reggelig tartogatni, és mielőtt vécére menne, azelőtt méri meg a súlyát.

Drasztikus eltéréseket fog észrevenni.

A nap folyamán aztán a szervezetünk különböző tápanyagokhoz, ételhez és további folyadékhoz jut hozzá, ezért van az, hogy estére, az újabb mérés során már sokkal több a súlyunk, mint korán reggel.

Ettől azonban nem kell megijedni, ez egy teljesen normális jelenség. Ami azt illeti, ha valaki hosszabb ideig nem iszik először a folyadék távozik a szervezetből, ami 3-4 kilófogyást is jelenthet alig 2 nap alatt.

Az ilyen mértékű folyadékvesztés azonban nem egészséges, és nem a legjobb, legésszerűbb módja a fogyásnak. A szervezetnek biztosítani kell a megfelelő folyadékszintet, ezért mindig igyunk rendesen.

A napi súlyingadozás egyébként egy teljesen normális jelenség. Bár 2-3 kg nagyon soknak tűnhet, de ha a reggel mért súlyok éppolyan következetesen ennyivel kevesebbek, akkor nem kell törődni a délutáni súllyal. Ha a lörülmények és a napszak azonos, akkor a mért eredményekből biztonsággal látható a fogyás mértéke.

egészség fogyás tudomány súlyvesztés


Megtekintések száma: 28570


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet