2016 Január 27

A város alatt húzódó csatornahálózatot a Ceausescu által irányított rendszer ideje alatt építették, akkoriban tilos volt a fogamzásgátlás így az árvaházak zsúfolásig megteltek. A rendszer bukásával együtt megszűntek az árvaházak is, ennek következtében az ott lakó gyerekek az utcára kerültek majd a föld alá a csatornákba. A szerető család híján is megélni vágyó gyerekek kitanulták a túlélés fortélyait és a magával ragadta őket az utca underground oldala - drogok, bűnözés és minden, ami ezzel jár.

egy-megbukott-rendszer-maradvanya-bukaresti-csatornalakok

 

A csatorna mélyén kolóniát alkottak, olyanok akár egy nagycsalád. A borzasztó higiéniai körülmények és a drogok használata miatt terjed a HIV és a TBC. Ennek a családnak a vezetője a magát Bruce Lee-nek nevező férfi, aki nem csak szellemi irányító, de a társaság drog dílere és a gyermekek oltalmazója is.  Bár a felszínen körözött bűnöző, a csatornában mégis van, aki Apaként tekint rá. Bruce Lee maga is a csatornában nőtt fel, mivel édesanyja kiskorában eldobta magától. A város alatt nyújt menedéket a hontalan drog függőknek és megvédi a gyerekeket a szexuális bántalmazástól.

 

Ezek az emberek mind a társadalom peremén élnek és próbálnak egymást segítve megélni, több-kevesebb sikerrel. Nem ritka a halálozás a közösségben, a súlyos betegségek és a fertőzések nagyon korán elveszik az életet az itt élőktől. Ezt jól példázza Catalina története, aki a HIV okozta szívelégtelenség következtében hunyt el. A szociális munkások unszolására sem akart korházba feküdni, minden bizonnyal a bizalmatlanság és a kilátástalanság következtében nem volt ereje küzdeni az életéért.

Sok mindent tanulhatunk a kitartásról, élni akarásról és az emberi szeretetről, ha jobban megvizsgáljuk az életüket. Ne menjünk el a probléma mellett, ha rajtuk nem is tudunk segíteni tegyünk a körülöttünk élő emberekért!


Megtekintések száma: 146223


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet