Thursday, January 21, 2016

A napfény, a bőrrel érintkezve a D3 vitamint állítja elő.  A D3 mellett a másik, D2-nek nevezett fajtáját is tartalmazzák a különböző, állati eredetű élelmiszerek, majd ezek a szervezetbe kerülve alakulnak át D3 vitaminná (halfélék, tojás, tej, sajtfélék). Több növényi eredetű táplálék, pedig kizárólag D2 vitamint tartalmaznak (margarin).

d-vitamin-forrasok-a-konyhadban

A D vitamin a kalciummal együtt jelentős mértékben felelős a csontok egészségéért. A D vitamin hiányos gyermekeknél angolkór alakulhat ki és a vázrendszer deformitása . A  felnőttek, és  idősek esetében,  pedig csontritkulás léphet fel. Ezeken kívül pedig, nagyobb a cukorbetegség, a szívbetegségek kialakulásának kockázata is. D vitamin hiányt jelezhet a csont fájdalom, az izmok gyengesége. A legtöbb ember esetében, azonban a hiánytünetek, nem ennyire érezhetőek, hanem sokkal gyengébbek.

A D vitaminról sokáig azt állították, hogy nem ajánlatos mesterségesen bevinni szervezetünkbe, mivel zsírban oldódó vitaminként raktározódik.

A mai orvostudomány, azonban már nem ilyen keményvonalas a vitaminnal kapcsolatban. Egyre több drogéria polcain jelenik meg a kapszulaként szedhető D vitamin. Ezeket azonban csak azoknak ajánlják, akik nem tudnak elég időt napfényen tölteni, vegetáriánus étrendet követnek, esetleg tejallergiában szenvednek.  A túlsúlyos emberek figyelmébe erősen ajánlott a vitamin pótlása, mivel 30 BMI vagy afeletti emberek szervezetében gyakori az alacsony D vitamin szint.Ez azért fontos, mert fenn állhat a túladagolás veszélye is, ami ugyanolyan rossz lehet, mint a hiánya. Ilyenkor a lágyszövetek elmeszesedése, vesekőképződésen túl, az általános toxikus tünetek, mint például fejfájás, hasmenés székrekedés is felléphet.

Fogyhatunk-e a D vitamin segítségével?

Egy minnesotai kísérletben 38 elhízott embert vizsgáltak. A részt vevők azon része, akiknek D vitamint adtak, nagyobb hatékonyságú volt a fogyókúrájuk, mint akik nem kaptak ilyen vitamint. Egyre több tanulmány születik a fogyás és a D –vitamin kapcsolatáról, azonban ennek tényszerű bizonyítása, még nem történt meg. Azonban több spekuláció is napvilágot látott. Ezek közül az egyik legvalószínűbb magyarázat, hogy D vitamin hiányában, csökken a kalcium felszívódása a szervezetben, ami a szintáz nevű enzim mennyiségének növekedéséhez vezet. Ez az enzim alakítja át zsírrá a fölösleges kalóriákat.

Fontos kiemelni, hogy egészséges táplálkozás és kellő napfényen tartózkodás esetén nem ajánlott a D-vitamin mesterséges pótlása hosszú távon, mivel fenn áll a túladagolás veszélye.


Megtekintések száma: 373142


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet