2016 Január 28

Már az ókori népek is termesztették, már ők is felismerték ugyanis jótékony hatásait és számtalan betegséget próbáltak meg gyógyítani a segítségével. A cékla A-, B- és C- vitaminban gazdag, emellett olyan számunkra hasznos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, a kalcium, a foszfor, a vas, a nátrium és a kén.  Tisztítja a májat, és fogyasztásával javíthatjuk az állóképességünket is. Vérképző hatásának és a benne található vasnak köszönhetően a vérszegénység leküzdésében is segít. Folsavban gazdag, ezért a kismamák számára is ajánlott a fogyasztása, hiszen a magzat egészséges fejlődésében is fontos szerepet játszik.

Kevesen tudják, de a cékla nem csak savanyúságként fogyasztható, ugyanis a levelei is ehetőek, így saláták egyik kiváló összetevője lehet. Ha viszont maradunk a gyökerének fogyasztásánál, készíthetünk céklalevet is. ezzel az egészséges itallal ugyanis csökkenthetjük a vérnyomásunkat és hatékonyan vehetjük fel a küzdelmet a megfázásos betegségek ellen. Kiválóan méregteleníti a szervezetünket, jót tesz a májunknak, a menstruációs zavarokat és a gyomorproblémákat is elhárítja. Tisztítókúrához vásárolhatunk bioüzletekben céklalevet, de akár saját magunk is elkészíthetjük, a meghámozott gyökérből gyümölcscentrifugával kipréseljük a levet, amelyet felhígítva vízzel egyből fogyaszthatunk, de ízesíthetjük is sárgarépa vagy uborka levével.

Brit kutatók 2010-ben vizsgálták a zöldség hatásait, az eredmény pedig mindenkit meglepett. Egy deciliter céklalé ugyanis drámai módon csökkentette a vérnyomást, ráadásul minél magasabb volt az illető vérnyomása, annál látványosabb volt az eredmény.

A 2012-es londoni paralimpián induló David Weir például nagyon is tisztában volt ezekkel az információkkal, ő sem hiába fogyasztott rendszeresen céklalevet. Mi miért ne tennénk?


Megtekintések száma: 157592


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet