2021 Február 05

Az elmúlt hetekben a párkapcsolaton belüli elnyomástól, az egyik fél által a másik fél személyiségének teljes leépítésétől zengett a sajtó. Az erőszak azonban számos formában megjelenik a hétköznapjainkban, a fizikai bántalmazás mellett a verbális erőszak is mély sebeket okozhat az ember lelkén. Erről, és végre a lehetséges megoldásokról is egyre több szó esik. Pál Péter, feltörekvő zenész legújabb klipjében is láthatjuk, milyen korlátokat állíthat az ember elé, ha rendszeresen ki van téve bántalmazásnak.

Mindannyian tudjuk és sajnos többségünk tapasztalja is, hogy az erőszak nem kizárólag egy szerelmi viszonyban, hanem lényegében bármilyen kapcsolatban, pl. egy szülő és gyermeke, egy főnök és beosztottja között is előfordulhat.

„Nem szabad elmennünk a bántalmazó helyzetek mellett, öltsenek bár súlyos fizikai, vagy apró lépésekben romboló verbális formát, meg kell tanulnunk megvédeni a bántalmazottat” – véli Pál Péter, a Túl közel című dal szerzője és énekese. – „Becsüljük meg azt, akik vagyunk, és ne hagyjuk, hogy belénk tiporjanak. Álljunk fel, és folytassuk az utat, akárhol, akármilyen közegről legyen is szó.”

Pál Péter a dalszöveg megírásakor kifejezetten arra törekedett, hogy szavakba öntse a hétköznapokban túl gyakran megjelenő verbális bántalmazás lélekromboló hatását.

A dalhoz készített klipben a főhős tekintélyalapú, téves pedagógiai módszerek alanyává válik, egy számára szimpatikus lányhoz való közeledését is ellehetetlenítik a korábban szerzett sebek. A videóban, amit Barnóczky Ákos (Szőke kóla, Login) rendezett saját forgatókönyve alapján, egy színésznövendék mindennapjaiba láthatunk bele, aki nem találja helyét a színház falai között, sem azokon túl. Egy tanára rendszeresen verbálisan bántalmazza, ami olyan erős lelki terheket ró rá, hogy nem találja a menekülés lehetőségét. A videó végén rádöbben, hogy az elszenvedett sérelmek hatása elől nem futhat el. A számára szimpatikus, színházi élettől idegen lánnyal való leendő kapcsolatára mindez rányomná a bélyegét, így a másik fél megóvása érdekében lemond a szerelemről.

Veterán színész alakítja a főhős bántalmazóját

Csizmadia Gergely szabadúszó színészt már több mint ötven szerepének köszönhetően, három nagyvárosban végzett színművészi, valamint rendszeres filmes, reklámfilmes és szinkronmunkáiból ismerheti az ország. Pál Péterrel egy közös vizsgafilmes projekt kapcsán találkozott először, az újabb közös munkának kifejezetten örült: egyrészt a témaválasztás, másrészt a szakmai kihívás miatt.

„A főiskola szorongó időszak volt az életemben” – meséli Csizmadia Gergely. – „Nem éreztem jól magám. Az egyetemi évek alatt nem kaptam elegendő szakmai és emberi segítséget, csak később, a pályámon lépdelve sajátítottam el olyan technikákat, amiket a képzésen kellett volna. Sok idő volt a megfelelő helyre tenni magamban az akkori dolgokat, de úgy érzem megtaláltam magam, mind emberileg, mind szakmailag, és ennek eredményeként, végre izgalmas feladatokat és sikereket is hoz az élet.”

A tanár karakterének megformálásakor a saját tapasztalataiból is jócskán merített, bizonyos stílusjegyeket az ő korábbi oktatóinak viselkedéséből lesett el. „A forgatáson mindig igyekeztem Pétert meglepni improvizált, hirtelen reakciókkal, hogy a színészi játék kettőnk között a lehető legtermészetesebb legyen. A végeredménnyel elégedett vagyok.Péter zenéje pedig kifejezetten szerethető, sokoldalú.”

A klip kapcsán Csizmadia Gergely a művészképzéshez kapcsolódó véleményét is kifejti: „Az önismeret minden út, ismerd meg saját magadat! – ebben segítse a tanár a diákot. Egy tanárnak jó pszichológusnak is kell lennie, és végtelen szeretettel kell fordulnia a diákjai felé, hogy megismerje őket, kitapasztalja, ki milyen jellem, kit mivel lehet igazán ösztönözni. Emellett soha nem szabadna teret adnia a saját frusztrációjának. Úgy gondolom, hogy kevés olyan tanárom volt, aki megfelelően nyúlt a tanítványai lelkéhez. Én kifejezetten arra törekszem, hogy az óráimon olyan légkört biztosítsak, amely ki tudja hozni a növendékeimből az ösztönt, azt a belső képet, amit az adott szerep megkövetel, nyugodt körülmények között.”

Korábban megjelent klipek:

Pál Péter – Hogyha lejönnél:

További információ:

Szuchy Brigitta

Alright Communications

+36 20 336 9381

brigitta.szuchy@alrightcom.hu

palpeter


Megtekintések száma: 17016


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet