2022 Szeptember 29

A kislányom három éves, de már most olyan, mint én. (Pontosan ugyanolyan, mint én). Alacsony, vékony és aranyszínű, göndör fürtök keretezik az arcát. Szabadszellemű és egy könyvmoly. Egy született mesemondó és előadó. Érzelem dús és empatikus. Megbocsátó, szerető és együttérző, de néha ő is kiveri a biztosítékot.

Csalódott és dühös lesz, ha a dolgok nem mennek rendben, - ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan azt ő elképzelte.

Természetesen büszke vagyok arra, hogy olyan gyermekem van, aki okos, édes, független és erős-akaratú, de, ugyanakkor aggódom is miatta, mert tudom, hogy az én bizalommal teli szívem, hogyan tört szét. Tudom, hogy a „soha ne mondd, hogy nem” meghatározásom és hozzáállásom mihez vezetett, és tudom, hogy az empátia káros is lehet. A mások iránti érzékenységem, gyakorlatilag engem betegített meg.

Így, mielőtt idősebb lennél, kicsim, el kell ezeket mondanom neked.

Drága kislányom,

Tudtam, hogy különleges vagy, attól a perctől kezdve, hogy erre a világra jöttél. Attól a perctől kezdve, amikor a kis, nedves, vonagló kis tested a karjaimba tették. Nyugodt és csendes voltál, meleg és gyengéd, és boldog voltál. Nagyon, nagyon boldog.

De, ahogy nőttél, új tulajdonságaid alakultak ki, és nemsokára erős-akaratú csecsemő és egy szívós kisgyermek vált belőled. Mielőtt eszméltem voltál, már vadul független gyermek lettél: az én okos, vadul független gyermekem és én imádtam ezt benned. Sőt, nagyon is szeretem, hogy makacs és öntudatos vagy. Szeretem, hogy határozott, kitartó és koncentrált vagy, még akkor is, ha egy kicsit konok vagy. Annak ellenére, hogy a függetlenségi vágyad állhatatossá és csökönyössé tesz.

Szeretem, hogy nagylelkű, elfogadó, megértő, szerény és kedves vagy.

Szeretem, hogy megérted a szavak erejét, mint a „kérlek”, a „köszönöm” és a „sajnálom”. Szeretem, hogy megbocsátó és empatikus vagy, hogy az a fajta lány vagy, aki, a közmondás szerint, még az ingét is odaadná, hogy aggódsz egy vadidegen hogyléte miatt, amikor sírni, vagy kiabálni hallod őket. Megkérdezel, hogy „mi a baj”, vagy, hogy „miért szomorúak’ és azt javaslod, hogy, lehet, hogy csak egy ölelésre van szükségük. Lehet, hogy meg kellene ölelned őket.

Szeretem, hogy energikus és lelkes vagy, - hogy tudsz ravaszkodó lenni egy pillanatra, majd elrohanni a következőben – és szeretem, hogy a gondolatok és az ötletek gyorsabban futnak át az agyadon, minthogy ki tudnád mondani. Annyira izgatott vagy, hogy néha nem találod a megfelelő szavakat.

Szeretem, hogy megállsz, hogy értékeljük a kis dolgokat, mint a leveleket a földön, hangyákat a porban és a felhőket az égen. (Mennyire szereted a felhőket az égen.)

Szeretem, hogy – a szó szoros értelmében – időbe telik, hogy megálljunk és megszagoljuk a virágokat.

És szeretem, hogy szerető vagy, mert, ha szeretsz, azt feltétel és megkülönböztetés nélkül teszed. Rangsor, vagy elfogultság nélkül, ehelyett a teljes szíveddel szeretsz. Mindent adsz magadból, a tested, a szíved és a lelked.

És, miközben büszke vagyok a kislányomra, aki „olyan, mint én”, rémült is vagyok, mert tudom, hogy milyen fájó dolgokkal kell szembenézned, ismerem az akadályokat, amiket meg kell lépned, a küzdelmeket, amiket el kell viselned és ez a két utóbbi, elszomorít és aggaszt.

Tény, hogy aggódom, hogy az akaraterőd, majd távol tartja tőled az embereket. Hogy a függetlenségeddel elszigeteled magad, és aggódom, hogy a maximalista természeted végül bajt okoz. Aggódom, hogy önmagad legnagyobb ellensége és kritikusa leszel.

Azért is aggódom, hogy mások nem méltányolják a kedvességed és az empátiádat. Aggódom, hogy a nyílt szíved összetörik, és aggódom, hogy a vak hited, a nyitottságod és a nagylelkűséged lesz az Achilles sarkad. Ez mások számára lehetővé teszi majd, hogy bántsanak, kihasználjanak, ami számodra felesleges szenvedést és fájdalmat okoz.

És aggódom, hogy mindez végül feladásra késztet és visszahúz. Félek, hogy rideggé válsz, és a szíved megkeményedik. Falakat építesz fel, hogy elrejtsd és „megvédd” magad.

Sajnos, nem tudom, hogyan segítsek. Nem tudom, hogy meg tudlak-e védeni, és nincsenek válaszaim. Semmi, amit mondhatnék, nem tud megvédeni és biztonságban tartani, és én tudom ezt. Minden, amit tehetek, az csak, az, hogy reménykedem. Bízom benned. Bízom a szívedben. És bízom a jövődben.

Így hát, maradj erős, én kicsi édesem. Légy bátor és tartsd az emberiséget a szívedben. Nevess és szeress továbbra is, és mondd „Bocsáss meg”, még akkor is, ha fáj. Ha nehéz is. Mert nem számít, hogy a világ mit dob eléd, én ott leszek, hogy segítsek. Hogy meghallgassalak. Hogy vigyelek és támogassalak, nem számít, hogy mit teszel. Nem számít, hogy az élet merre visz.

baba mama pszichológia emberi kapcsolatok gyereknevelés


Megtekintések száma: 60516


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet