2016 Február 02

1. Minden zsírt, igyekezzünk olívaolajjal, napraforgó- vagy repce-olajjal helyettesíteni. Csökkentsük a vaj, tejszín, margarin mennyiségét. A napi szükséglet: 1 kávéskanál olaj. Fogyasszunk lehetőség szerint, minél több halat, hiszen ezek igen gazdagok omega-3 zsírsavakban.
 a-karcsu-vonalak-10-parancsolata

 

2. Együnk sok hüvelyest, zöldséget, friss gyümölcsöt, hántolatlan gabonatermékeket (barna rizst), burgonyát és salátákat – ezek, ugyanis csak alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak zsírokat. Tipp: Nyugodtan fogyaszthatunk, fagyasztott zöldségeket is, a fagyasztás konzerválja a vitaminokat.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata

 

3. Csökkentsük a vöröshús (pl. marhahús),  kolbászhús fogyasztást. Helyettük, inkább a szárnyasokat és halféléket részesítsük előnyben.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata


4.
 
Tejtermékekből válaszuk a csökkentett zsírtartalmú termékeket. 30 g zsíros tejfölben 9 g zsír van, ugyanennyi zsírszegény áruban csak 3 g.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata

 

5. Takarékoskodjunk a főzésnél! A teflon serpenyőt, csak kenjük ki olajjal. A zsírt a hús sütése után öntsük ki a serpenyőből. A párolás vagy gőzölés, megőrzi a zöldségek vitamin tartalmát és egyben a vonalainkat is. Helyettesítsük a mártásban lévő tejszínt zsírszegény aludttejjel vagy tejföllel.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata


6. 
Vágjuk le a húsokról a zsírt, és ha már mindenképpen felvágottat akarunk enni, akkor szeleteljük/szeleteltessük a lehető legvékonyabbra.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata


7.  
Kerüljük a készételeket! A természet adta zöldségek zsírszegények. 100 g héjában főtt burgonyában 0,3 g zsír van (66 kcal) , míg ugyanennyi chipsben 40 g (549 kcal)!!!
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata


8
.
Reggeli müzlinket, készítsük el magunk: zabpehelyből, búzakorpából, sovány tejtermékekből és gyümölcsökből.  A kész müzlik cukrot, a hozzáadott diófélék és csokoládé sok kalóriát tartalmaznak.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata

 

9. Kerüljük a „zsírcsapdákat”, bármilyen csábítóak is! A sütemények, torták, csokoládék, jégkrémek, sajtok, pizzák valódi kalóriabombák. Ne kezdjük el a „Csak egy kicsit eszek belőle és kész!” vagy a  „Csak megkóstolom az íze kedvéért” játékot, hiszen tudjuk, hogy a „csak kis darab”, még egy „kis darabhoz” vezet, ami pedig, sok bevitt kalóriához.
a-karcsu-vonalak-10-parancsolata


10. 
A töltelékek igazi zsírszivacsok! Inkább kaparjuk ki a húsból vagy halból (bármennyire is fáj a szívünk). A fritőzt is száműzzük a sarokba. Köretként salátát vagy zöldségeket fogyasszunk!


Megtekintések száma: 31044


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet