2016 Október 25

Gyakran vizesedik, bedagad a lábad? Olyan, mint egy tömőfa? Íme, 5 ok, ami miatt ez megtörténhet!

Sokszor érzed úgy, hogy fáradtak a lábaid, időnként még be is duzzadnak, és erősen fájnak, vizesednek. Ezek a tünetek bizony már valaminek az okozatai.

A láb vizesedésére az érintettek általában nagyon érzékenyen reagálnak. Valaki könnyen elviseli, míg mások küzdenek vele. Egy dologban azonban mindenki egyetért, mégpedig abban hogy vannak dolgok, melyek előidézhetik ezt az állapotot.

Túl sok ülőmunka

Ha túl sokat ülsz, mert szellemi ülőmunkát végzel, ugyanúgy bevizesedhet a lábad, mint akkor, ha valaki egész nap talpon van. A talpon levés még nem is erőlteti meg annyira a lábad, de az egész napi egyhelyben állás igen.

Az ülőmunka is hathat a lábadra hasonlóan, ezért nagyon kell vigyáznod, ha ilyen munkád van. Minden az időszakos mozgásban rejlik. Érdemes óránként egy 5-10 perces kimenőt tartanod, hogy megmozgasd lábaidat. Sétálj egyet, vagy csak nyújtóztasd meg őket!

Egész nap talpon vagy

A másik véglet az, ha valaki egész nap talpon van. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a lábad ugyanúgy bevizesedik, sőt meg is dagad, mivel a lábat jelentősen terheli a mozgás, főleg ha valaki 8-10 órát sétál vagy mozog egy nap.

Ha ilyen életmódot folytatsz, érdemes beiktatnod rövid pihenőket, amíg lábaid izmai és szövetei megpihennek, ezzel rengeteget javíthatsz a helyzeten.

Feldolgozott ételeket eszel

Tudományosan igazolni látszódik az a tény, hogy a feldolgozott ételek túlzott fogyasztása és a lábak bedagadása, vizesedése között kapcsolat áll fenn. A nátriumokat tartalmazó különböző feldolgozott éltelek nagymértékben felelősek az állapotért.

A diuretikumok (vízhajtók) erre gyors megoldással szolgálnak, ugyanis segítik a víz és a nátrium távozását a szervezetből, így csökken a lábdagadás, ráadásul megfelelő dózisban alkalmazva a vérnyomás is normalizálódik.

Repülőút

Ha hiszed, ha nem, a repülőutak is előidézhetik a lábad vizesedését, bedagadását és fájdalmát. Persze ez csak a hosszú repülőutakra igaz, de mikor órákon át be vagy préselve egy kis ülésbe, és a lábaid szűk területen, mozdulatlanul állnak.

Ilyenkor nagymértékben romlik a lábad vérkeringése is, ami szintén nem kedvező hatás. Érdemes időnként, ha teheted, felállni, kimenni a mellékhelyiségbe, hogy újra felfrissíts a lábaidat.

Lappangó betegség

Ha a lábad állandóan vizesedik, akkor az időszakos, vagy állandó dagadtságnak szervi eredetű okai is lehetnek. Vannak ugyanis a szervezetben lappangó betegségek, melyek kiválthatják a lábvizesedést.

Ilyen például maga a rák is, mely elvonja a fehérjét a szervezetből, aminek tüneteként lábdagadás jelentkezik.

Összességében elmondható, hogy az ödéma valamilyen alapbetegségre utal, amelyre mindenképpen fényt kell deríteni. Tehát ha dagad a lábad, érdemes mihamarabb fényt deríteni az okokra!

egészség betegségek betegség


Megtekintések száma: 22305


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet