2016 Április 05

Rengeteg képem van arról, ahogy belegyömöszöljük kisebb ruhákba, amikről ma már egyértelmű nekem, hogy túl kicsik voltak neki. Ja, és említettem a szövet pelenkát? Ez azt jelenti, hogy a méretesebb hátsója többe került, mint a nagyobb ruházat.

Vivien nagyon gyorsan nő. Itt éppen a 12 hónaposoknak szánt ruhát próbálom ráadni, amikor még csak 9 hónapos volt.
5-egyszeru-megoldas-a-gyerekruhak-valogatasara

Ezért másképp álltam hozzá Évi ruháztatásához, aki 9 hónapos, és 18 hónaposoknak szánt ruhát hord. Vivi pedig 3 évesen 6-os ruhát.

Mivel a lányok folyamatosan nőnek, így állandóan jönnek az új ruhák és mennek a régiek, de nem készültem fel egy rendszerrel, amivel szabályozhatnám ezt az egészet. Napokon és heteken át hevertek különböző méretű ruhák otthon „eldobni, eladományozni, megtartani” címkével ellátott rakásokban. Néha túl sok az egész. Nem is tudom, hány ruhadarabot „vesztettünk el”, amikor több, mint két hétre a pelenkázó táskában hagytuk.

Ahhoz, hogy rendben tartsam a ruhákat, megpróbálom követni ezeket az egyszerű irányelveket:

1. Vedd egyszerűen a dolgokat. Vedd szigorúan azt, hogy gyerekenként hány ruhadarabod van kéznél. Az amerikaiak évente 26 kilogrammnyi ruhát dobnak ki. Ha leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor egy sokkal egyszerűbb életstílust állítunk fel a gyerekeink számára.

2. Legyen egy terved. Akkor is, ha meg akarod tartani a ruhákat, és akkor is, ha el akarod ajándékozni őket. Keress egy helyet, ahol el lehet adományozni a ruhadarabokat, és vidd el oda őket (azokat a ruhadarabokat persze dobd ki, amelyek sérültek, vagy foltosak). Ha meg akarod tartani a ruhákat, akkor helyezd őket egy zsákba/dobozba és címkézd fel őket, hogy később könnyebben megtalálhasd mindet.

3. Legyen egy helyed, ahová a ruhákat rakhatod válogatás közben. Legyen egy rekeszed azokra a ruhákra, amikből kinőnek a gyerekeid, és egy azokra a ruhákra, amik még túl nagyok ahhoz, hogy viseljék őket.

Íme, pár eszköz, amit használtam az egyre gyorsabban növekedő lányaim öltöztetésénél:

1. A legjobb módszer az, ha csoportokba osztjuk a ruházatokat. Nem, kor, kivitel, és évszak szerint, hogy később könnyebb legyen őket megtalálni. Például: Lány, 0-3 hónap, rövid ujjú bébi ruhák, tavasz. Talán aprólékosnak tűnhet, de később köszönetet fogsz mondani érte, amikor mondjuk válogatod a dolgokat a következő gyerek érkezése előtt, vagy egy garázsban megtartott kiárusításodnál.

2. Van egy dolog, amit nagy sikerrel használtam, az pedig a vákuumosan zárható zacskó. Enenk a segítségével a tiszta ruhákat elrendezhetem nem és méret szerint, aztán elzárhatom őket. Mivel vákuumosan zárhatók, így nyugodtan tárolhatom őket akárhol. De ez mondjuk nehezebbé teszi azt, hogy bármikor kiragadjunk egyet közülük, ha szükségünk lenne rá. A zacskók nem sok nyitogatást bírnak, mert elvesztik a légmentesen zárható képességüket. Ráadásul sokkal nehezebbek lesznek, amikor az összes levegőt kiszívjuk belőlük…
5-egyszeru-megoldas-a-gyerekruhak-valogatasara

3. Egy másik megoldás lehet egy felcímkézett tároló rekesz. Az egyikben tárolhatjuk a túl nagy ruhákat, a másikban a túl kicsiket. Így kéznél lehet pár ruhadarab, és könnyebb lesz választani közülük, ha elrendezzük így őket.
5-egyszeru-megoldas-a-gyerekruhak-valogatasara

4. Tetszik ez a módszer, mert nem kell kinyitnod a tároló rekeszt és felforgatni a tökéletesen eltárolt ruhadarabokat, hogy megtaláld azt, amire szükséged van. Behelyezheted a dolgokat és egy oldalsó panel segítségével hozzájuk férhetsz. Ez nagyon jó lehet a babaruhákhoz és játékokhoz, stb... Szerintem nagyon jól működhet ez a megoldás a szezonális daraboknál is.

5. Ezek a címkék kaphatók fiú és lány változatokban egyaránt. Rájöttem, hogy amikor cuki és szép dolgokról van szó, akkor sokkal több időt töltök a rendezésükkel. Ezek a címkék ingyenesek, és kinyomtathatjuk őket EZEN a linken a fiúknak, illetve EZEN a linken a lányoknak valókat. Joelle Segal készítette őket, illetve az ő blogján találhatók meg: A Kis Virág. Jó rendezkedést!
5-egyszeru-megoldas-a-gyerekruhak-valogatasara

Vivi rengeteg ruháját megtartottam, mert több gyereket terveztünk. Aztán született még egy kislány, aki szintén késő tavasszal/kora nyáron született, így használhattuk a kéznél lévő ruhák nagy részét. De még mindig eltűnődöm azon, hogy megérte-e megtartani éveken át azokat a ruhákat, amiket csak pár hónapig használtunk? Így is nagyon sok ruhát kaptunk ajándékba a második gyerekünk érkeztével, így több, mint elég volt belőlük, amikor megszületett Évi.
Talán az a legjobb megoldás, ha megszabadulunk a régiektől. Nem mondanám, hogy megtaláltam volna az egészre a tökéletes megoldást, de szeretném tudni, hogy ez segített-e nektek. Ti mit csináltok a válogatásra szánt ruhákkal otthon?


Megtekintések száma: 4872


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet