2018 Június 09

Emlékszem a napra, amikor a férjem rájött, hogy apa lesz. Egész héten beteg voltam és tudtam, hogy valami van. Egész éjszakákat töltöttem el ébren lényegében a fürdőszoba padlóján, és végül elvégeztem egy terhességi tesztet, ami persze pozitív lett.
Beszaladtam a szobába, megráztam a férjem és azt kiabáltam: "Apuka leszel!"
Sosem láttam ilyen tágra nyílt szemekkel. Azt hiszem, próbálta felfogni, mi történik. Aztán megláttam a legelragadóbb, legemlékezetesebb arckifejezést, ami tele volt örömmel és büszkeséggel. Adtunk egymásnak egy hatalmas ölelést és csókot, a többi pedig már történelem.

Nőként néha nem értjük meg a jelentős és szükséges változásokat, amelyek akkor mennek végbe, amikor a pasink apukává válik. Íme, 14 ilyen dolog, ami szerintem segíteni fog feldolgozni az egészet, és amivel megtudhatod, miért volt helyes választás ez a pasi a gyerekeid apjának.

1. Az agya teljesen megváltozik

Sok tanulmányt végeztek el ezzel kapcsolatban, melyek során kiderült, hogy a férfiak agya szó szerint megváltozik, amikor apa lesz belőlük. A tudományos akadémia végzett egy közvélemény kutatást, ami során kiderült, hogy az apák agya ugyanazt az aktivitást és érzelmi jeleket mutatták, mint az anyuka agya, amikor hallották, vagy látták a gyereküket játszani.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

2. Hormonális változásokon is átesik

Azt hitted, csak neked gyűlik meg a bajod a hormonokkal? Rosszul hitted! Habár azok a hormonális változások, amelyek a pasinál jelentkeznek kevésbé drasztikusak és talán kevésbé észrevehetők, mint azok, amelyeken a nők átmennek, de attól függetlenül még jelen vannak.
Állatokon és embereken végzett tanulmányok alapján kiderült, hogy az újdonsült apukákban megnő az ösztrogén, oxitocin, prolaktin és glükokortikoidok szintje, derült ki a Princeton Egyetemen.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

3. Érzékenyebb lesz

Ez alatt nem feltétlenül azt értjük, hogy érzelmileg lesznek érzékenyebbek, habár az is előfordulhat. Itt olyan érzékenységre gondolunk, ami alapján a pasid ugyanúgy fog vigyázni a gyereketekre, akárcsak rád, felismeri majd a sírását ezer gyerek sírása közül, valamint a hangját, amikor idősebb lesz a gyerek.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

4. Magabiztosabb lesz

A pasid büszke lesz arra, hogy apa lehet. Most nem csak egy gyönyörű és csodálatos felesége van, de egy elbűvölő gyereke is, akikkel henceghet. Ne légy meglepve, ha magabiztosabbnak fogja magát érezni. Ez egy nagyon jó dolog!
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

5. Megérti a prioritásokat

Most, hogy a pasidnak már két személyért is felelnie kell, elkezdi megérteni, melyek a fontos dolgok az életben. Ez jelentheti azt, hogy kevesebb időt fog a barátaival, vagy a konditeremben tölteni, és többet fog segíteni neked a gyerek mellett.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

6. Mindig segíteni akar

A friss apukában az szokott frusztráló lenni, különösen az elsőszülött gyereknél, hogy nem sokat tud segíteni azon kívül, hogy érzelmileg támogat. A baba az anyukához kötődik, és erre a pasid is hamar rá fog jönni. De jó hír, hogy ezáltal mindenben megpróbál neked segíteni és amikor végül alkalma adódik rá, akkor az nagyon boldoggá fogja tenni őt.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

7. Barátkozni akar más apukákkal

Az újdonsült apukák más apukákhoz szeretnek fordulni segítségért és tanácsokért. Ne lepődj meg, ha a férjed több időt akar tölteni a gyerekes barátaival. Jól esik neki olyan emberek körül lenni, akik az élet ugyanazon, különleges időszakán esnek át, mint ő.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

8. Egy új azonossága lesz

A pasid most már nem csak férj, hanem egyben apuka is. Egy új azonosságot vesz fel: az apaságot. Örökre valakinek az édesapja fog maradni és ez meg fogja változtatni azt, ahogyan magára tekint. Pozitív értelemben.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

9. Más módon lesz boldog

Az új azonossággal újfajta boldogság is jön, ami az új családja köré összpontosul. Lesz néhány boldogságot kiváltó ok, ami nem fog változni, például a sportok, a vicces filmek és a barátokkal együtt lógás. De most az olyan apró dolgok, mint amikor a kisbaba rámosolyog, vagy amikor először kimondja, hogy „apa” egy másfajta boldogságot hoz az életébe.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

10. Hazahozza a szalonnát

Újdonsült apukának lenni felelősségekkel jár. Továbbá azt is jelenti, hogy meg kell keresned a kenyérrevalót a kicsinyednek. Amikor egy férfiból apa lesz, akkor megnő a felelősségérzete, és megpróbálja a lehetőségeihez mérten a legtöbbet biztosítani a családjának. Az apaság extra motivációt ad neki arra, hogy keményebben dolgozzon, és kényelmes életet biztosíthasson a bébinek.

11. Türelmesebb lesz

Az a jó dolog abban, ha van melletted egy férj, amikor nagyon fáradtnak és nyúzottnak érzed magad és hozzá nyugodtan fordulhatsz. Rá fogsz jönni, hogy bármennyire volt türelmes, vagy türelmetlen azelőtt a pasid, egy kisbaba érkezése után a türelem egy új szintjére ér, amit te és a baba nagyon nagyra fogtok értékelni.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

12. Rengeteg érzelem kavarog majd benne

Amikor első alkalommal a kezedbe fogod a gyereked, az nem csak számodra lesz nagyon érzelgős pillanat, hanem a párodnak is. Ő nem hordozta magával 9 hónapon át a gyereket, így ő most érintkezik fizikailag először ezzel az örömet hozó babzsákkal. A pasid nagyon elérzékenyülhet. Sőt, talán egy két könnycseppet is elmorzsol majd.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

13. Tudni fogja, milyen igazán fáradtnak lenni

Mindketten nagyon gyorsan megtanuljátok majd, hogy egy újszülött mellett szinte semennyit nem lehet aludni. Legalábbis nagyon keveset. Habár azt is látni fogja, hogy akinek a legjobban hiányzik az alvás, az te vagy. A fickód értékelni fog mindent, amit a babátokért megteszel, és szeretne biztosítani neked egy kis csendes pihenőt, amikor lehetősége adódik rá.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz

14. Teljesen új módon fog szeretni téged

Nemrég adtál életet kettőtök gyümölcsének, akit 9 hónapon át hordoztál a szíved alatt. Újonnan felfedezett tiszteletet érez irántad és teljesen más módon szeret majd téged. Te vagy a gyermeke édesanyja, és nagyon szeret téged. Amikor a szemeidbe néz, akkor érezni fogod, mennyire büszke mindkettőtökre, és sokkal jobban fogjátok egymást szeretni, mint valaha.
14-dolog-ami-megvaltozik-mikor-a-pasid-apa-lesz


Megtekintések száma: 14936


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet