2022 Október 15

Gondolkodtál már azon, hogy mekkora érzelmi intelligenciával rendelkezel? Íme 10 jel, mely alapján több vagy az átlagosnál érzelmi intelligencia tekintetében!

1. Mindig fürkészed az emberi természetet

Ha kíváncsiságod akkora, hogy gyakran olvashatsz pszichológiai témákban, vagy észreveszed az aprósásokat, ha valaki a beszéd előtt egy pillanatra elbizonytalanodik, megváltozik a hanglejtése, vagy ha nem logikus dolgokat mond. Ha gyakran próbálod megérteni az egyes emberek mögötti motivációkat, akkor magas érzelmi intelligenciád van.

2. Érdekel, mások hogyan élnek

Időnként persze mindenki elképzeli, hogy milyen lehet más bőrében élni. ha ezt gyakran tesszük, az jó jel azt jelenti, hogy képesek vagyunk maga szintű empátiára, és gondolkodásra, más nézőpontból is képesek vagyunk egy-egy ember, kultúra vagy népcsoport életét megismerni.

3. Tisztában vagy önnön magad képességeivel

Tisztában vagy azokkal a jó tulajdonságaiddal, amik előbbre visznek az életben és nagyon jól tudod azokat a tulajdonságokat is, melyek éppen a hátrányoddá válhatnak, és megfelelően ellensúlyozol a kettő között.

4. Nem vagy múltban élő, jövőbe sóvárgó

Sokan esnek abba a hibába – főleg ha elvesztenek valami számukra fontosat – hogy a múltban kezdenek el élni, és nem képesek átlépni a jelenbe. ha te nem vagy az a fajta, aki a múltat siratja, de a jövő felé sem sóvárogsz, akkor jó úton jársz. Az érzelmileg magas intelligenciával rendelkező személyek a jelent tartják fontosnak.

5. próbálod megismerni az érzéseidet, és úrrá lenni rajtuk

Próbáltad már megérteni, mit miért csinálsz? Mármint érzelmileg. Ha próbálod a magad érzéseit megérteni, akkor elemzed magad. Ha elemzed magad, előbb utóbb megismered az igazi belső éned. Ez pedig olyan emberré csiszolhat, aki magasabb szinten jár érzelmileg, mint bárki más.

6. Konfrontálódsz az őszinteség oltárán

Egyes emberek nem merik megmondani a barátaiknak, barátnőiknek a tutit. Még akkor sem, ha tudják, hogy igazuk van, mert félnek, hogy ezzel megsértik, és az feszültséghez vezethet. ellenben te, aki megmondja a frankót még akkor is, ha ez konfrontációval jár, mert te az őszinteséget tartod szem előtt.

7. Mindig fejleszted magad

Ha állandóan képzed magad, az nem csak testileg vagy tudás tekintetében történhet, hanem lelkileg. Ha kellően erős vagy belül, akkor egy erős, magabiztos ember látszatát sugallod. Ekkora már képes vagy magas érzelmi szinten mozogni.

8. Szeretsz másokat meghallgatni, segíteni

Ez részben összefügg az empátiával. Ha valakinek nagyon át tudod érezni a helyzetét, akkor tudod igazán megérteni a problémáját, és talán segíteni is csak te tudsz rajta. 

Ha szeretsz másokat meghallgatni, és segíteni, akkor nem csak a szíved van a helyén, hanem az érzelmi intelligenciád is.

9. Szociális kaméleon vagy

Tudod, mikor hol a helyed egy társaságban. A hangulatodat és a stílusod az adott társasághoz igazítod, így mindenkivel képes vagy rövid idő alatt megtalálni azt a bizonyos közös hangot.

10. Olvasol az emberekben

ha úgy érzed, rövid ismeretség után is képes vagy az emberekben nyitott könyvként olvasni, akkor nagyon fejlett szociális és érzelmi intelligenciával áldott meg az ég. Rövid idő alatt képes vagy bárkit kifürkészné, és akár néhány mondatból megítélni, hogy milyen ember az illető.

pszichológia emberi kapcsolatok önfejlesztés önismeret


Megtekintések száma: 157728


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet